MotionPI

Tarkoitus oli saada edullinen ja pienikokoinen valvontakamera omakotitaloon. Tarkoitus olisi saada liiketunnistus ja tallentaa videota kun liikettä on havaittu. Valmiita PIR liiketunnistimia löytyy mutta ne ei toimineet ikkunan läpi.

Ennestään tunsin Linux ohjelman nimeltään Motion. Se on sovellus joka tunnistaa videokuvasta liikettä ja osaa tehdä toimenpiteitä sen perusteella. Ja parasta tässä on että se kykenee hyödyntämään jopa useaa erilaista (web, USB) kameraa samanaikaisesti. Eli mikä tahansa web kamerana toimiva laite kelpaa.

Käyttöön tulee Motion Eye OS -ohjelmisto jossa on oma web käyttöliittymä. Lisäksi Android puhelimille löytyy sovellus motionEye App.

Tarvittava laitteisto:

  • Raspberry Pi Zero W
  • MicroSD muistikortti, 16 GB
  • Virtalähde 5V ja 2A
  • Raspberry Pi NoIR (“pimeänäkö”) kamera 5 Mpix, toimii myös muilla USB ja lähiverkosta löytyvillä web kameroilla
  • Lisäksi suositeltavaa: verkkolevy videoiden tallennukseen tai pilvitallennustilaa

Muistikortin tekoon löytyy ohjeet ja asennusimage ladattavaksi sivulta: https://github.com/ccrisan/motioneyeos/wiki/Installation

Kirjoita levykuva muistikortille valitsemallasi työkalulla (Linuxissa sellainen on aina valmiina) ja käy muokkaamassa /boot -osiossa olevaa konfiguraatiota. Tärkeintä siellä on asettaa WiFi verkkosi nimi ja salasana jotta saat siihen hallintayhteyden. Voit asettaa myös kiinteän IP osoitteen. 

Kytke muistikortti ja mahdollinen kamera Raspberryyn ja laita virta päälle.

Odota hetki ja avaa WiFi tukiaseman asetussivu, sieltä pitäisi löytyä tietoa milloin laite kytkeytyy WiFi verkkoosi. Sieltä pitäisi löytyä myös IP osoite laitteelle.

Kun IP osoite löytyy, laita sen osoite selaimeesi. Laite käynnistyy hitaasti ja alkuunsa web sivu ei aukea. Odota kärsivällisesti ja yritä välillä uudelleen. Voit yrittää myös pingata laitteen IP osoitetta.

Kun saat sivun auki, kirjaudu ensimmäistä kertaa sisälle admin -tunnuksella ja ilman salasanaa. Heti ensimmäisenä vaihda salasana tälle tunnukselle. Käy luomassa myös toinen tunnus jolla on “vain lukuoikeus” kameraan.

Mikäli käytössäsi on verkkolevy, se olisi hyvä ottaa käyttöön videoiden tallennusta varten. Se on parempi kuin muistikortille kirjoittaminen ja lisäksi näihin videoihin pääset käsiksi ilman Raspberryä.

Tee myös reitittimeesi portforwarding “reikä” jotta pääset katsomaan videokuvaa myös kodin ulkopuolelta. Mutta tässä tärkeää on aktivoida streamille tunnistautuminen.

Liiketunnistus ja hälytykset puhelimeen

Valitettavasti MotionEye App ohjelma puhelimessa ei osaa ottaa hälytyksiä suoraan vastaan. Mutta siihen löytyy muita työkaluja.

Itse otin käyttöön IFTT automatisointityökalun. Siinä on tuki vaikka mille ominaisuudelle. Suosittelen kaikkia IoT värkkääjiä ja teknologioista kiinnostuneita tutustumaan ohjelmistoon (puhelimessa ja tietokoneella) ja kokeilemaan sen mahdollisuuksia.

IFTTT ohjelma yksistään ei riitä vaan tarvitset vielä Gateway palvelun. Eli – kun MotionPI tunnistaa liikettä, tekee se HTTP POST kutsun Pushover palveluun. Tästä palvelusta sinulle voidaan lähettää suoraan haluamasi hälytys (viesti, ääni, värinä) puhelimen sovellukseen. IFTTT voi myös ottaa tämän hälytyksen vastaan ja tekee muita automaattisia toimenpiteitä, esimerkiksi sytyttää kotona valot.

Loppuyhteenveto

Mikäli joku haluaa tällaisen rakentaa, hankkikaa ensin oheiset Raspberry Pi laitteet. Tämän jälkeen rakennetaan yhdessä toimiva kokonaisuus, jonka vain otat sitten kotona käyttöön.

Henri Paasovaara 2019


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.