Lämpötilan seuranta

Oli tarve saada kesämökille lämpötilan seuranta jotta voidaan etänä nähdä kuinka pakkasvahti toimii. Eli pelkkä seuranta, ilman etäohjausta ja automatisointia.

Tarvittavat laitteet ja palvelut

  1. https://cloud4rpi.io tunnus
  2. Raspberry Pi (käytössä Zero W)
  3. GPIO liitettävät sensori(t), tässä käytetty DHT11 (lämpö, kosteus)
  4. Muistikortti 8GB
  5. Verkkoyhteys (R-Kioskilta halpa WiFi “mokkula”)
  6. USB virtalähde (RPi ja mokkula)

Hyvät asennusohjeet löytyy sivulta http://docs.cloud4rpi.io/ ja tämä verkkopalvelu tukee useita alustoja, mm Raspberry Pi (tai mikä tahansa python alusta), Omega2, C.H.I.P. ja ESP8266 (myös Arduino). 

Asennus

Ohjeiden mukaan käytettiin Raspbian Liteä muistikortilla. Aluksi laitetta hallittiin HDMIn ja USB näpppäimistön kautta. Tässä vaiheessa myös aktivoitiin USB porttiin sarjaporttipääte ja SSH hallintayhteys lähiverkkohallintaa varten.

DHT11 sensori kytkettiin GPIO pinneihin, ladattiin tarvittava Pyhton kirjasto ja testattiin että saatiin kelvollisisia mittatuloksia. Ja kun kotiverkosta tiedot alkoi päivittymään Cloud4RPi palveluun, oli järjestelmä toimintavalmis mökille vietäväksi.

Internet

Mökillä ei arvatenkaan ollut internetyhteyttä joten siihen hankittiin R-kioskilta halpa WiFi “mokkula” ja siihen ylimääräiseksi jäänyt SIM kortti. Raspberry Pi tuli konfiguroida ottamaan yhteyttä tähän WiFi tukiasemaan. Tämä onnistui ensin kytkemällä Raspberry Pi Zero W USB kaapelilla tietokoneeseen. Tietokoneessa laite näytti sarjaportilta joten sinne sai pääteyhteyden. Täältä käskettiin laitetta ottamaan WiFi yhteys uuteen mokkulaan. Tässä vaiheessa hallintayhteys onnistui myös WiFin kautta SSH:lla.

Palvelun aktivointi

Sensori vietiin kellariin ja Raspberry jäi asuintiloihin. Kosteassa tilassa olevat juotokset suojattiin kumimassalla. Välille käytettiin 15 metrin mittaista 3-napaista johdinta. Raspberryn mittaustuloksissa ei onneksi näyttänyt olevan ongelmia (signalointi on digitaalista) joten asennus jatkui hyvin. Ja lopulta Raspberryssä palvelu käynnistettiin työntämään tietoa pilveen.

Lopputulos

Nyt järjestelmä on toiminut reilu puoli vuotta ilman tarvetta käydä paikanpäällä. Raspberryyn ei aktivoitu SSH etäyhteyttä reitittimen läpi joten olen yllättynyt kuinka hyvin palvelu on toiminut.

Ainostaan DHT11 sensori on huonolaatuinen varsinkin kun lämpötilat on alle 10 celsiusasteen sekä suhteellinen ilmankosteus näyttä vaihtelevan jopa reilusti yli 100%.

Henri Paasovaara 2019


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.