Elokuvia katsotaan nykyisin surround äänien kanssa. Eli koteihin myydään soundbareja ja A/V vahvistimia joihin kytketään 4-8 kaiutinta. Näiden avulla voidaan toistaa elokuvien ääniä eri suunnista – mitä useampi kaiutin, sitä tarkemmin äänen suunta saadaan katsojille suunnattua.
Eli jos kotonasi on esimerkiksi 3.1 äänijärjestelmä, siinä on edessä keskellä yksi kaiutin joka toistaa yleensä puheet. Eli äänet tulee sieltä mihin kamera kuvaa. Sitten edessä vasemmalla ja oikealla on “pääkaiuttimet”. Niitä kutsutaan usein myös stereo kaiuttimiksi koska sieltä tulee pääasiassa kaikki äänet, varsinkin jos muita kaiuttimia ei ole. Seuraavaksi mukana voi olla subwoofer, eli bassokaiutin. Sen tehtävänä on toistaa matalat bassoäänet ja mahdollisesti saada aikaan myös elokuvateatterimaiset värinät. Eli kolme normaalia kaiutinta ja yksi subwoofer, siitä tulee merkintä 3.1. Seuraava asetelma on 5.1 eli siinä on myös takana sivuilla kaksi kaiutinta lisää. Ja sitten vielä 7.1 jossa seuraavat kaiuttimet onkin kuuntelijoiden sivuilla. Tätäkin suurempia kaiutinjärjestlemiä löytyy mutta elokuvia/sisältöä ei välttämättä löydy kovinkaan paljoa.
Mutta – mitä jos halutaan päästä pelaamaan tietokoneella niin että hyödynnetään kaikkia kaiuttimia? Pelatessa voit kuulla hiippailijan tulevan taka-vasemmalta. Tai autopelissä kilpakumppani ajaa oikealla suurilla kierroksilla. No, tällaisen yksinkertaiselta kuuluvan asetelman kasaamisessa alkaakin sitten tulemaan haasteita…
Yleensä pienet tietokonekaiuttimet kytketään suoraan tietokoneen taakse, sieltä lähtee ulos vain analoginen stereo ääni. Toisinaan tästä stereo äänestä voidaan erottaa myös matalat äänet omalle pienelle subwoofer kaiuttimelle. Useissa tietokoneissa on myös useampi analoginen äänen ulostulo. Eli seuraavista liittimistä saadaan etukaiutin sekä subwoofer (3.1 ääni) ja seuraavasta vielä takakaiuttimet (5.1 ääni). Mutta… tietokoneen äänikortin laatu ei välttämättä ole kovin hyvä. Sieltä voi tulla kohinaa, rapinaa ja muita häiriöääniä – varsinkin jos joutuu nostamaan äänenvoimakkuutta itse kaiuttimista vielä lisää.
Joten – jos käytössäsi onkin digitaalinen surround vahvistin kaiuttimilla, olisi mukava saada äänet sieltä ulos. Ja tietysti vielä surroundina. Ja jos pelaat vielä tietokonepelejä jotka tukee surround ääniä… Kohtaat samoja haasteita mitä itsellänikin on ollut.
Vaihtoehtoja? Helpoin olisi käyttää vanhempaa surround vahvistinta jossa on analogiset monikanavaiset sisäänmenot. Silloin voit kytkeä kaikki emolevyn/äänikortin ulostulot vahvistimen analogisiin surround sisäänmenoihin. Ja tämä toimii varmimmin koska ei ole paljoa mitä viritellä. Tietokoneen käyttöjärjestelmästä löydät suoraan asetukset joilla kerrot että ulostulo tukee esimerkiksi 5.1 ääntä. Mutta ongelmana on äänenlaatu, ne analogiset särinät ja kohinat.
Seuraavaksi helpoin vaihtoehto olisi käyttää digitaalista S/PDIF ääntä. Tämä on alunperin tehty CD soittimille ja se ei tue hyvin surround ääniä. Sen avulla pääset eroon analogisista häiriöistä (eli huonolaatuisesta äänikortista) mutta surround äänet saat ulos vain elokuvista. Pelit ei tue tätä teknologiaa koska ääni pitää ehtiä pakkaamaan ennenkuin se päästetään ulos S/PDIF liittimestä. Eli ääneen tulisi viivettä sekä pakkausalgoritmit on maksullisia.
Paras tapa olisi hyödyntää HDMI kaapelia digitaalisen surround äänen siirtoon. Näin myös esimerkiksi DVD soittimet lähettää surround äänisignaalin televisiolle ja mahdolliselle A/V vahvistimelle. Mutta jos et käytä televisiota tietokoneen näyttönä? Tai sinulla on DisplayPort (DP) kytketty näyttö? Näin on minullakin – televisiota ei ole kytketty tietokoneeseen ja laajakuvanäyttö on liitetty DisplayPortiin. Omassa näytössä on kyllä analoginen stereo ulostulo, mutta sen äänenlaatu on todella surkea.
Yritin kytkeä tietokoneen A/V vahvistimeen ja näytön HDMI portin sen taakse. Mutta tämä ei todellakaan toimi. Vahvistin ei ymmärtänyt näytön ominaisuuksista mitään, vaikka mainostaa olevansa 4K (näytön tarkkuus) yhteensopiva. En saanut kuvaa säädettyä, äänistä puhumattakaan. Seuraavaksi kokeilin vanhaa FullHD näyttöä toiseksi näytöksi. Sekään ei kelvannut vaikka 4K vahvistimen olisi luullut osaavan tämän näytön tarkkuudet ja virkistystaajuudet. Toisinaan sain kuvan näkyville ja äänet meni vahvistimelle, mutta pääsääntösesti ne ei menneet. Kyse oli lähinnä tuurista milloin toimi. Kokeilin myös digiboxin kuvaa vahvistimen kautta tälle näytölle, sekään ei oikein toiminut. Mutta digiboxista suoraan näytölle kaikki meni ongelmitta. Eli ongelma on tietokonenäytön ja A/V vahvistimen yhteistyössä (epäilen vahvistinta).
Seuraava idea oli, että korvaan tietokonenäytön HDMI “dummy display” -sovittimella. Niitä löytyy kiina-kaupoista muutamalla eurolla. Mutta koska toimitusajat on pitkiä, sain vielä toisenkin idean. Kytken A/V vahvistimen taakse näytöksi HDMI->USB3 kaappauslaitteen! Sen avulla pystyisin katsomaan videokaappaussovelluksessa (Windowsin Camera tai VLC sovelluksilla) kuvaa mikä menee tietokoneen toiselle näytölle A/V vahvistimen kautta. En ehtinyt laittamaan tätä vielä edes tietokoneen USB3 porttiin kun huomasin että vahvistin oli laitteeseen tyytyväinen. Samoin tietokone tunnisti HDMI liittimen kautta näytön tarkkuuden sopivaksi, ilman että USB porttia oli edes kytketty.
Vielä haasteeksi käy se, että tietokoneessa täytyy tämän HDMI ulostulon olla päällä jotta sinne voi myös äänisignaalia syöttää. Jos tästä tulee laajennettu työpöytä, osa sovelluksista (ja hiiri) eksyy ruutuun mitä ei näe. Tai voisin peilata päänäytön sinne, mutta päänäytön tarkkuus menee silloin huonoksi. Joten, päätin asentaa Windowsille sovelluksen Dual Monitor Toolsin (DMT) jolla voin estää sovellusten ja hiiren eksymisen näkymättömälle ruudulle.
Joten, HDMI kaappauslaite on nyt liitetty A/V vahvistimen televisioon menevään liittimeen ja saan näin surround äänet kuuluviin! Ääniasetuksista vielä laittaa surround kanavien määrän oikein ja tuettu peli päälle niin johan toimii!